Mobilitást és oktatást érintő intézkedések más EU-s országokban

Friss hírek a koronavírus miatt óvintézkedéseket tett országok és nemzeti irodák helyzetéről.

 

Számos országban óvintézkedéseket hajtottak végre a COVID-19 koronavírus okozta járvány miatt.

Az alábbi listát a többi Erasmus+ Nemzeti Iroda tájékoztatása alapján állították össze és folyamatosan frissítik itt.

 

Bulgária
Az iskolák, egyes egyetemek és más típusú oktatási intézmények 2020.03.16-ig zárva tartanak a városokban, amelyekben koronavírus észlelhető. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium betiltotta az összes (kimenő és bejövő) tanulmányi mobilitást további intézkedésig.

 

Cseh Köztársaság
Az általános, közép- és felsőfokú szakiskolák, a szakképzésben részt vevő iskolák és az egyetemi hallgatók számára március 11., szerdától tanítási szünetet rendeltek el. Az iskoláknak és az egyetemeknek javasolt az online oktatási és tanulási formák használata. További kivételes intézkedések is érvényben vannak, amelyek befolyásolják a Nemzeti Iroda tevékenységét: további értesítésig minden külföldi üzleti utat visszavontak, és a szükséges minimumra korlátozták a Cseh Köztársaságban rendezett nemzetközi eseményeket (kevesebb mint 100 résztvevővel).

 

Görögország
2020. 03.08-tól négy hétre bármilyen típusú konferencia vagy esemény szervezése felfüggesztésre kerül. Ezenkívül, 2020. március 11-től az iskolák, az egyetemek és más típusú oktatási intézmények 2 hétig zárva tartanak.

 

Németország
A bajor regionális hatóságok úgy döntöttek, hogy az alkalmazott tudományos egyetemeken, mint a művészeti és zenei egyetemeken, a 2020. nyári félév kezdetét 2020. április 20-ig elhalasztják. Az összes többi bajor egyetemen 2020. április 20-tól kezdődik a nyári szemeszter.

 

Románia
A román kormány 2020. március 9-én elfogadott intézkedései szerint az Erasmus+, az Európai Szolidaritási Testület és az EGT-támogatások keretében történő összes mobilitást 2020. március 31-ig felfüggesztik. Az iskolák, egyetemek és egyéb oktatási intézmények pedig március 22-ig zárva tartanak. 

 

Spanyolország
A nemzeti iroda 2020.március 11-i értesítése szerint a nemzetközi képzések helyzete az alábbiaknak megfelelően alakul:

  1. felfüggesztenek minden olyan nemzetközi képzéshez (TCA és NET) kapcsolódó mobilitást, amelyre március és április során kerülne sor az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programok keretein belül;
  2. emellett minden olyan mobilitást is lemondanak, amelynek támogatását a nemzeti iroda már megszervezte és a következő hetekben valósult volna meg;
  3. valamint a spanyol nemzeti iroda által tartott, májusban esedékes „ABC on volunteering mentorship” című NET képzésüket határozatlan időre elhalasztják.

A 2020. március 9-én, a spanyol Nemzeti Egészségügyi Rendszer Tanácsa által hozott intézkedések csak bizonyos területeket érintenek: Madridot, valamint a baszk Vitoria és Labastida városokat. Az oktatási terület intézkedései a következők:

  1. Az osztálytermi oktatási tevékenység felfüggesztése minden oktatási szinten (felsőoktatás és egyetemek, középfokú oktatás, csecsemő- és általános iskola, óvoda, szakképzés és mások).
  2. A kiegészítő és tanterven kívüli oktatási tevékenységek felfüggesztése.

 

Szlovákia
A Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma kötelező útmutatást bocsátott ki a koronavírussal kapcsolatban, amely tiltja az összes túrát, kirándulást és tanulmányi tartózkodást a diákok és a hallgatók számára. 

 

Útmutatás a koronavírus miatt lemondott / elhalasztott mobilitásokról ITT olvasható

 

Forrás: https://tka.hu/hir/13483/a-mobilitast-es-az-oktatasi-egyuttmukodeseket-erinto-intezkedesek-mas-europai-orszagokban