Pécsi Tudományegyetem

Erasmus+Programme

 

 

Külföldi pályázati kisokos

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Külföldi ösztöndíj lehetőségekkel Dunát lehetne rekeszteni, viszont eligazodni közöttük korántsem egyszerű. Ezért néhány lépésen keresztül bemutatjuk, hogy milyen programokon keresztül, hova, és hogyan lehet kiutazni.

1.      

Hova szeretnél utazni?

Általában mindenkinek vannak kedvenc helyei a világban, és szerencsére most már szinte minden ország egyetemére el is juthatsz a PTE-ről.

Az Európai Unió országaiba, illetve Törökországba, Szerbiába, Montenegróba, Macedóniába, Izlandra, Norvégiába és Liechtensteinbe legegyszerűbben az Erasmus+ program keretében lehet utazni. Arról, hogy a te karodról mely országok mely egyetemeire juthatsz ki, kérdezd a kari Erasmus+ koordinátorodat, akit ide kattintva találhatsz meg.

A saját karod Erasmus+ pályázati kiírásáért ide kattints.

 

A világ többi országába a PTE egyetemközi szerződéseivel, illetve esetleges kari cserekapcsolatokkal lehet eljutni.

A PTE egyetemközi kapcsolatait itt találod.

A kari cserekapcsolatokról a kari külügyi koordinátornál tudsz érdeklődni.

2.      

Mennyi időre szeretnél utazni?

A külföldi tanulmányok általában egy-két félévre (3-12 hónapra) szólnak, de például a Campus Mundi program, vagy a Nemzetközi Visegrád Alapítvány is segít a rövidebb távú utazások megvalósításában.

További infó a Campus Mundiról itt.

További infó a Nemzetközi Visegrád Alapítványról.

3.        Hogyan kaphatsz ösztöndíjat az utazásodhoz?

Az Erasmus+ programnak van saját ösztöndíja, ami a fogadó ország árviszonyainak megfelelően havi 420, 470 vagy 520€-t jelent. Ezt kiegészítheti Erasmus+ szociális ösztöndíj is a rászoruló hallgatók esetében.

A 2016-ban indult Campus Mundi program is kínál ösztöndíjat. A lényege, hogy ugyanúgy az egyetem Erasmus+, vagy egyéb cserekapcsolatain keresztül utazol, viszont ezzel párhuzamosan megpályázod a Campus Mundi ösztöndíjat is. Ha ezt elnyered, akkor jelentősen magasabb havi juttatásban részesülsz (akár havi 200.000 Ft-ban is), viszont cserébe kint is több tantárgyat kell teljesítened, és az ösztöndíj elnyerésének feltétele a kiemelkedő tanulmányi eredmény.

A Campus Mundi pályázatot tehát az Erasmus+ pályázattal, vagy az egyéb egyetemi hallgatói cserepályázattal együtt kell leadni.

 

Mivel a két pályázat együttes leadása okozhat fejtörést, illetve vethet fel kérdéseket, ezért kérünk, hogy kérdéseiddel keress minket bátran:

Erasmus+ pályázat esetén: Buda Réka, buda.reka@pte.hu 72/501 500/12411

Egyéb egyetemi cserekapcsolat esetén: Czéh Gábor: czeh.gabor@pte.hu 72/501 500/12420

 

 

rovat: 
You shall not pass!