Pécsi Tudományegyetem

Erasmus+Programme

 

 

Izland, a tűz és jég világa

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Bartók Márk a Radboud University-n tölti Erasmusát Nijmegenben, Hollandiában. Innen utazott el Izlandra, hogy megnézze élőben a Trónok Harca néhány helyszínét.

 

 

A Trónok Harca északi jeleneteinek egy részét Izlandon forgatják, a sorozat CGI-költségvetését emiatt pedig nem kell a tájra pazarolni - a sziget meseszép.

A hamar ellőtt hiányzási lehetőségek miatt nem töltöttem sok időt északon, de az a kevés annál tartalmasabban telt. Sokat segít, hogy a tavaszi és nyári utazások alkalmával rengeteg idő áll rendelkezésre, hiszen még hajnali 1-kor is világos volt, 4 óra után pedig már ismét felkelt a Nap. Úgyhogy, ha valaki esetleg autót bérelne, és keveset aludna, akkor Izland több természeti csodája is viszonylag rövid idő alatt felfedezhető, de valószínűleg az összes megismeréséhez egy élet sem volna elég (kiindulva abból, hogy csak vízesésből több mint ezer található az országban).

A városi élet nem túlságosan pezsgő, hiába a késői naplemente, az emberek többsége péntek este is a függöny mögé bújt. Azt azonban nem tudom elmondani, hogy a nappali élet milyen, ugyanis napközben Reykjavíkon kívül tartózkodtunk. A főváros egyébként könnyen besétálható, a kikötő, a környező hegyek és az óceán fölötti naplemente csodaszép, míg a belváros egy-két masszív templomot leszámítva átlagos, egy-két rész pedig a város üressége és a kisebb parkok miatt néha kísértetváros-érzetet kelt. Szóval: irány a természet, foglalj túrát!

          

 

 Több, különböző típusú kaland közül is válogathatunk: a mindenki által ismert, de eléggé drága Kék Lagúnát, megmászhatjuk a havas hegységeket gleccsereik mellett, kihajózhatunk megnézni a bálnákat, vagy megvizsgálhatjuk közelebbről az "átlag izlandi" természeti kincseket: a fekete homokú tengerpartot, a vízeséseket, vulkánokat, gleccsereket, gejzíreket.

Mi a déli-part túrát választottuk melybe a tengerpart, vízesések és egy gleccser tartozik. Maga a túra 11 óra hosszú, ami bár soknak tűnhet, legtöbbször úgy éreztük, hogy kevés az a 45-60 perc amit elidőzünk egy-egy állomásnál. Összességében azonban maximálisan elégedettek voltunk.

Jó tanács: váltó cipő, zokni, és egy szuperbiztos esőkabát jól jön, ha be akarsz állni egy vízesés alá (sőt, esetleg átgyalogolni alatta, és bemenni mögé!), de utána nem szeretnél megfázni. Mi ezt sajnos elfelejtettük.

Költségek, amikkel - minimum - kalkulálj:

- mi ketten, egy szobát béreltünk Airbnb-n két éjszakára, ami 142 euró volt.

- a repülőtérről a busz Reykjavíkba és vissza: 45 euró

- szendvicsalapanyagok vásárlása 2 főre túlélőkészletnek egy napra, mert egyetemisták vagyunk és spórolunk: 22 euró. (tudom, ez szubjektív)

- a túra: 82 euró. 

 

rovat: 
You shall not pass!