Pécsi Tudományegyetem

Erasmus+Programme

 

 

Bartók Márk - Radbound Universiteit, Hollandia

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Mit és mivel vigyél magaddal? /2018.02.07./

Gondoltad volna? A Közép-európai országok diákjai szeretnek autóval érkezni az Erasmus-állomásukra. Persze a legtöbben repülnek, de nem egy horvát, román, lengyel Erasmusos osztotta az én utazási módomat, az autót. Ez azért van, mert egy Hollandia kaliberű országban magasabbak az árak (ezt egy későbbi cikkben majd bővebben kifejtem), és végeredményül olcsóbban jön ki az ember amellett, hogy 13 órát ül egy autóban – ami nem is akkora probléma, ha a napsütéses, hófedte osztrák hegyek között vezet az út.

 

 

Hozzá kell tenni azt is, hogy a repülő nem biztos, hogy leszáll abban a városban, ahova mi szeretnénk menni. Szóval, vagy ez alapján kell kiválasztani az Erasmus-úticélt (és számolni a reptéri taxi árával), vagy egy vonatozás is vár rád a megannyi csomagoddal – vagy jobban kell szelektálnod a cuccaid, viszont akkor drágább kint megvenni. Ez a döntés persze anyagi helyzettől függ, mindenki maga dönti el.

Megosztom most veletek az ultimate-mitvigyélmagaddal-listámat, amit, ha eljön a Te utazásod ideje nyugodtan bővíthetsz, vagy rövidíthetsz. Ha lány vagy, valószínűleg az előbbi, ha fiú, az utóbbi vár rád.

 

LEGFONTOSABB

 • Iratok: ID/Útlevél, jogosítvány
 • valuta készpénzben
 • bankkártya – csekkold, milyen bankkártyát igényel az adott ország. Hollandiában például legtöbb helyen a Maestrot fogadják el, de sok működik a MasterCard is!

ELEKTRONIKA

 • laptop, töltő, egér
 • telefon, töltő
 • elosztó/hosszabbító
 • hordozható hangszóró
 • melegszendvicssütő! (életet ment)
 • power bank
 • router

GYÓGYSZEREK

 • láz és fejfájáscsillapító
 • vitaminok (északi országokban hasznos immunerősítő a hidegben)
 • ragtapasz

HIGIÉNIA/FÜRDŐ

 • Fogkefe, fogkrém
 • tusfürdő, törölköző
 • borotva, dezodor, parfüm, fültisztító
 • hajszárító
 • körömvágó olló/csipesz

RUHA

Szerintem max két hétre való ruhát tegyél el. Ne aggódj, mindenhol meg lehet találni a mosás módját.

 • alsók és zoknik
 • cipők – téli, őszi/tavaszi, nyári, sport, esőálló egyes helyeken
 • fürdőruha
 • rövid és hosszú nadrágok – övedet se hagyd otthon
 • póló, pulcsi, ing (vasalót már nehezebb találni!)
 • „játszós” pólók, melegítők, pulcsik
 • esőálló kabát (óceán mellett hasznos) és sima kabátok
 • kesztyű
 • pizsama (kedvenc ágyneművel, párnával, takaróval)
 • óra
 • napszemüveg

KONYHA

 • 2 pohár, 2 bögre, 2 kanál, 2 villa, 2 kés, 2 tányér (és mélytányér), serpenyő, fazék, fakanál
 • konzervnyitó, sörnyitó, bornyitó

EGYÉB

 • hátizsák
 • füzetek, toll a suliba
 • ha szemüveges vagy: szemüvegtok, kontaktlencse, szemcsepp

és a HAZAI cuccok:

 • zászló
 • kolbász
 • pálinka 

 

Erasmus orientáció – újraélni a gólyatábort! /2018.02.12./

Ha szerencsés vagy, az egyetem szervez orientációs hetet az erasmusosok számára – ezt, akárcsak a gólyatábort, semmiképp sem szabad kihagyni. Campus-túrák, hasznos információk, könyvtárregiszráció, ismerkedős csoportjátékok, és buli minden nap!

Tíz darab húszfős csoportba lettünk beosztva teljesen random módon, csapatonként 4 mentorral. Az első két napon az ismerkedésé volt a főszerep, majd bejártuk a várost, az egyetemet, a könyvtárt, a hét második felében viszont már rugalmasabb programmal támogatták a kialakuló barátságokat – ez abból is látszott, hogy a nap nem kezdődött el délután 2 előtt (és nem igazán fejeződött be hajnali 5 előtt).

 

 

 

Ismerkedj, minél több emberrel, minél több nemzettel! Én megtudtam, hogy a görögök között még mindig él olyan ember, aki hisz Zeuszban. Hogy az USA-ban hajnali 2-kor minden party bezár. Hogy a szlovákok a vendégeket kenyérrel és sóval kínálják. Hogy Norvégiában 1 évre besoroznak katonának. Hogy a hollandok a Heinekent felmosónak hívják és nem szeretik. Hogy egyáltalán nem hasonlít a magyar és a finn nyelv. Hogy Rióban akik a parton fociznak, megkérdőjelezik a röplabdázók nemi identitását.

 

Az orientáció nem csak új barátok, hanem új kultúrák megismeréséről is szól. És megalapozza a következő 5 hónapod milyenségét - ne fáradj el az első hetekben, ilyenkor alakulnak ki a társaságok! 

  

Miért köss egészségügyi biztosítást Erasmus előtt? /2018.02.19./

Azon túl, hogy mielőtt külföldre távozol, igényelned kell egy Európai Egészségbiztosítási Kártyát, nem árt kötnöd egy biztosítást sem magadra. Miért? Mert az orvosi ellátás nem egészen ingyenes nyugaton.

Nem egy biztosító profizmusával, és lehet, hogy nem is minden országra vagy orvosi rendelőre igazak az alábbi számok, de iránymutatóak lehetnek. Egy orvosi vizit költsége 30-50 euró között mozog errefelé, Hollandiában – erre jön rá a gyógyszerek ára, és van, ahol külön regisztrációs költséggel is megterhelnek. Így kerülhet egy gyógyulás 80-100 euró közötti összegbe, ami hazánkban körülbelül 30.000 forintnak felel meg.

Ha nem erősséged a homeopátia, hipochonder vagy, szeretsz a dokihoz járni, esetleg komolyabb sérülés ér, vagy többször is megbetegszel a kintléted alatt, ez a költség a többszörösére duzzadhat. A fent említett összeg csak egy kis probléma esetén merült fel. Ha pesszimisták szeretnénk lenni, akkor felvethetjük, hogy egy csonttörés, kórházi ellátás, stb. ezek után vajon mekkora költséggel járhat? Valószínűleg annyival, hogy érdemes azt egy biztosító által redukálni… Tanulmányozd alaposan a lehetőségeket!

 

Írd hát fel az Erasmus előtti teendőid közé: egészségügyi biztosítást kötni!

 

Privát szféra a közösségben – a nyugati kollégiumok /2018.02.20./

Mikor elkezdtem nézegetni a szállásokat, egyből a kollégiumokkal kezdtem – egyrészt azért, mert ki akartam próbálni, milyen a kolis élet, másrészt azért, mert Erasmuson rövid idő alatt kell minél több embert megismerni, ami egy épületben, tele egyetemistákkal, könnyen kivitelezhető. Mikor megtaláltam a nekem valót, azért ránéztem az albérletekre és áraikra is – nem bántam meg, hogy a koli mellett döntöttem.

A hollandok körülbelül két hónappal a kiutazás előtt már elküldtek egy e-mailt, ahol felajánlották, hogy segítenek szállást keresni nekünk, preferenciáink alapján. Képzelj egy online webáruházat, ahol bepipálhatod, hogy free shipping, hogy max. mennyibe kerüljön az áru, stb. – ez is pontosan így nézett ki. Nekem négy kolit ajánlottak fel, amik 360-440 euró/hónap közötti áron ingáztak. Mindegyiknek más az előnye és a hátránya.

 

Képzeld el, hogy Pécsen az Árkád mellett van a kollégium

Képzeld el, hogy Pécsen az Árkád mellett van a kollégum.

 

Fontos info, hogy mindegyik kollégiumban mindenkinek saját szobája van (ez a legtöbb nyugati kolira igaz, nem csak Hollandiára). Itt úgy képzelj el egy blokkot, hogy az egy folyosó, két oldalán ajtókkal, akár egy szállodában – onnan nyílik mindenki, tágas, egyszemélyes szobája. A folyosó végén pedig található konyha, közös helyiség, fürdő, mellékhelyiség.

Van koli, amelyik közel van az iskolához, van, amelyik a City Centre kellős közepén található, van, ahol a szobádhoz saját fürdő is tartozik, és van, hogy a tetőn park található. A konyhán osztozhatsz 3, 8, vagy akár 15 emberrel is, utóbbi azért elég kellemetlen (de cserébe az iskola 2 perc biciklivel).

 

Listázd a preferenciáid – jó szálláskeresést kívánok!

 

Februári időjárás-jelentés /2018.02.26./

Mielőtt Hollandiába jöttem, sokan mondták, hogy az első, és legfontosabb dolog, amit viszek, az az esőkabát legyen. Megfogadtam a tanácsokat, és szomorúságomra igazuk is lett: másfél hét alatt háromszor áztunk el a biciklin hazafelé, amit néha a szél is segített, így ajánlott sapkát is hozni, mert a kapucni nem állja sokáig a sarat.

De! február második hete óta esőt csak ritkán láttunk, és a folyamatosan szürke égboltot is felváltotta a napsütés – mondhatni, remek időnk van itt. Napközben 2-6 fok között, este enyhe mínuszokban, a hó pedig nem ért el minket – hála az óceánnak.

Egyébként remekül fel vannak készülve az esőre a hollandok: 5 percenként frissülő, szinte percre pontosan (és tényleg pontos) időjárás-jelentő applikációjuk van, amit minden elindulás előtt érdemes csekkolni. Ha megbeszéltél egy találkozót 17:15-re, de látod, hogy akkor pont esni fog 20 percig, akkor valószínűleg szólnod sem kell az embernek, akivel találkozol: ő is késni fog pontosan annyit, amennyit te.

Btw a hollandok fűteni sem szeretnek nagyon: a hőmérő házon belül sem gyakran mutat többet 18 foknál…

 

Ha közlekedés, akkor bicikli

Évente több, mint 800.000 biciklit lopnak el Hollandiában. Vagy inkább: 800.000 biciklit használnak közösen Hollandiában.

Biciklit szerezni nem túl nehéz – megannyi Facebook csoportban árulják biciklijüket a távozó diákok, cirka 50 euróért pedig már vehetsz is egy használt biciklit. Érdemes előtte tüzetesen átvizsgálni a kerékpárt, mert szervizelni senki sem szeret. Természetesen bérelni is lehet, de annak összköltsége nagyobb, mintha csak vennél egyet. Főleg, hogy minden biciklit, béreltet vagy sajátot, ingyen javítanak.

 

 

A mi kolinkhoz minden szerdán érkezik a szerelő, aki, bár szintén használt alkatrészekkel dolgozik, pikk-pakk helyreteszi a biciklid váltóját, meghúzza a féket, megemeli az ülést, segít gumit cserélni, stb. – szóval minden olyan dolgot megcsinál, amihez neked amúgy nincs meg az eszközöd.

Jó tanács: mielőtt hazatekersz a buliból, érdemes józanodni egy kicsit. Mert itt buliba is mindenki biciklivel jár.

 

Házi feladat már az első hétre?!? /2018.03.07./

Milyen is az egyetem Hollandiában? Így a vizsgák előtt nem szeretnék saját véleményt alkotni, de nehéz, azt mondják. Mondjuk, olyan tantárgyam még nekem is van, aminek már a leges-legelső előadására el kellett olvasni egy fejezetet. Elment a kedved? Remélem nem. Na de kezdjük az elejéről.

A tanulmányi rendszer.

Hollandiában Osirisnak (nem tudom, miért istenítik ennyire a tanulmányi rendszereket) hívják azt a platformot, ahol regisztrálhatsz kurzusokra, vizsgákra. Egyszerű és érhető honlap, feltünteti minden előadásra és workgroup-ra a regisztrációs határidőket, ha pedig esetleg – az itthonról is ismerős – “betelt a kurzus” probléma adódna, e-mailezéssel rugalmasan és gyorsan meg lehet oldani.

Akárcsak az óraütközéseket is. Az Erasmus előtt kitöltendő Learning Agreement-be először – jobb esetben – szimpátia alapján írod be az elfogadtatásra hivatott tantárgyakat, ezt azonban az órarended hamar felül tudja írni. Ilyenkor, akárcsak otthon, még 1 heted van másik órát felvenni, ezt körültekintően tedd meg, és jelezd a PTE felé is!

Egy másik tanulmányi platformon szerepelnek az előadás diák, a feladatok, egyszóval a Neptun MeetStreet funkciója. Itt láthatod majd a házi feladatokat, beadandó határidőket, olvasnivalókat – nekem egy tantárgyból már a legelső órára 40 oldal olvasnivalót adtak. Tekintsük el ennek megvalósulásától.

Na de milyen az oktatás?

A fentiekből kiindulva, nehéz, nehezebb, mint otthon. Viszont, a tanárok egy kicsit élet-és emberközelibben adják át a dolgokat, lazábbak, több példát mondanak – vagyis, a tananyagot is jobban adják át (nem csak személyes vélemény, és nem csak a PTE-vel összevetve, sok csoporttársamnak is tetszik a holland tanárok mentalitása és előadóképessége). Az angoljuk érthető és tiszta.

A gyakorlatokon sok a feladat, amiket alapos átbeszélés követ – a jegyzeteket a különböző csapatok aktuális heti csapatkapitányai megosztják az egész csoporttal. Ezek a gyakorlatok az otthoninál jóval szorosabban kötődnek az előadásokhoz, sokkal inkább kiegészítik azokat, véleményekkel és példákkal.

Fekete-fehér vagy szürke?

Mivel közgazdaságtant tanulok, ezért nagyon sok az aktuális példa, a politika az oktatásban. Negatívum számomra azonban, hogy nem minden esetben mennek bele a részletekbe, azaz gyakran fekete-fehér az oktatás. Mire gondolok? A múltkor a vezetőkről tanultunk, jó vezetők, rossz vezetők, jutalmazások, stb.

Tanár: Mondjatok jó vezetőt!

Diákok: Obama, Merkel, Roosevelt.

Tanár: Mondjatok rossz vezetőt.

Diákok: Hitler, Sztálin, Putyin, Trump.

Tanár: Jó példák.

És ennyi. Semmi árnyalás, ami számomra meglepő és zavaró volt. Jobboldali érzelmű emberek pulzusa könnyen emelkedhet Hollandiában.

Könyvtár és egyéb “juttatások”.

A könyvtár óriási, nyitvatartása pedig kb. a Tudásközpontéhoz hasonló, kicsit bővebb – szóval mindig nyitva van, ha tanulni szeretnél. A rendszernek köszönhetően foglalhatsz tanulószobákat, nem ott derül ki, hogy mennyi szabad hely van – és a számítógépek szabad kapacitását is követheted.

A suli melletti menza kellőképpen változatos, diákigazolvánnyal 5 euró a napi menü. A kebabtól és az amerikai hamburgertől kezdve a sült halon át az ázsiai ételekig mindent megtalálsz a különböző napokon, ha pedig nem tetszik a menü, kedvedre válogathatsz a hideg ételek és a levesek közül. Vigyázz, mert hétfőn Meatless Monday van, azaz csak vegán kaják közül válogathatsz.

Sport Center. Fociznál, kéziznél, kosaraznál, kondiznál, teniszeznél, akármit csinálnál? Kicsivel több, mint 10 euróért havonta élvezheted a sportolási lehetőségeket. A neten regisztrálhatsz a különböző alkalmakra, és már kezdheted is a mozgást. Rengeteg a pálya, vadiúj az épület – legalábbis, ha Nijmegenbe jössz.

Azt hiszem, egyelőre ennyi. Kicsivel több, mint egy hónap múlva vizsgázom, hogy miért olyan korán és milyen egy holland vizsga, akkor kiderül. ;)

 

Két öregúr végtelen nyugalommal pöfékeli a vicces cigit. Üdv, Hollandia. /2018.03.12./

Az emberek itt sokkal nyugodtabbak, mint odahaza. Nem feltétlenül csendesebbek, szeretik jól érezni magukat, de békésebbek és kevesebbet problémáznak. Az egyik nap egy busz nekiment egy autónak, az érintettek kiszálltak, készítettek egy-egy fényképet az autóról, telefonszámot cseréltek, majd továbbhaladtak.

A tavasz megérkeztével – 15 fok ide vagy oda – megszaporodtak a pólós, néha rövidgatyás sétálgató hollandok a városban. Ők azok, akik télen se nagyon fűtik 17 fok fölé a házat, remekül megvannak az időjárással.

Sokan azt mondják, a hollandok furák, és sokan a hollandok közül is azt mondják, hogy a hollandok furák – az egyik mentoromnak az orientációs hétről, bár holland, inkább külföldi barátai vannak. Nehéz megfogalmazni azonban, hogy miért “furák”. Nyitottak és direktek, ha azt mondják tetszik nekik valami, akkor az tényleg tetszik, nem csak megnyugtatni akarnak. Szeretik a társaságot, de nem nagylelkűek – míg otthon elterjedt szokás a “meghívlak, következő kört te állod”, itt ez elég ritka.

Kitekintő a fiúknak: az ajtót nem kell kinyitni a lányoknak, és randin is felezitek a költségeket.

 

 

Az itteni egyetemnek is körülbelül 20.000 hallgatója van, ennek jelentős százaléka külföldi. Érdemes lespanolni az amcsikkal, mert nagyon jó a pre-drink kultúrájuk, és élvezik, hogy végre nem zár be hajnali 2-kor a buli (az USA-ban ez sajnos elég sok helyen így van).

Érdemes barátkozni az olaszokkal, mert egykettő csodásan beszéli az angol nyelvet. Dallamosan, és gyakran olaszosítva az angol nyelvet. “I’m a studenta at Radboud Universitá”, stb. A franciákkal viszont már nem jársz olyan jól, főleg, ha sok van belőlük egy helyen. Ilyenkor nehezen veszed rá őket, hogy legyenek tekintettel rád, és beszéljenek már angolul.

A görögök, a spanyolok és egyéb latin országokból származó népek egytől egyig jófejek, élvezik az életet, és nem igazán mondanak nemet egy jó bulira – igaz, délután 3 óra előtt nem igazán tervezhetsz velük közös programot, a tervezettekről pedig elkésnek.

 

Ahhoz képest, hogy közel van egymáshoz a két ország, elég kevés a német – már nem is tudom ki mondta, hogy a németet is akarja gyakorolni itt Hollandiában, hisz biztos mindenki tudja azt is – de nem, úgyhogy aki azt tervezte, hogy két legyet üt egy csapással, ő ne válassza Hollandiát ezért.

 

 ESN Hollandia – itt nem unatkozol. /2018.03.20./

Az orientációs hétről már beszámoltam – a tempo azonban a következő hetekben sem lassult. Az ESN Nijmegenben, és ahogy hallottam, egész Hollandiában remekül üzemel, és sorra kínálja a hallgatók számára a programokat – van, ami csak külföldi diákoknak szól, van, ami a közös a hollandokkal.

Pubquizek, Karaoke-esték, társasjáték, nyelvtanulás (akár egymástól, akár a hollandoktól, basic szinten), utazások (Brüsszel, Párizs, Berlin, holland tulipánföldek), és heti rendszerességű programok: ilyen az International Tuesday, ami a nijmegeni Közgáz Szerdának felel meg, vagy a közös ebédek hétfőnként a “diákkápolnában”.

Hogy egy kicsit az árakról is szó essen: egy 3 napos párizsi út szállással, utazással, Louvre belépővel, egésznapos párizsi tömegközlekedés-használattal és egy tipikus párizsi étkezéssel 150 euró, meglátogatni egy nap a tulipánföldeket pedig 35 euró között mozog. A buli, társas, pubquiz, stb. ingyenes, néha pedig vacsorákat és filmvetítéseket is szerveznek, ezek ára 3-5 euró.

Egy biztos: mindegyik megéri.

ESN Hollandia – itt nem unatkozol.

Az orientációs hétről már beszámoltam – a tempo azonban a következő hetekben sem lassult. Az ESN Nijmegenben, és ahogy hallottam, egész Hollandiában remekül üzemel, és sorra kínálja a hallgatók számára a programokat – van, ami csak külföldi diákoknak szól, van, ami a közös a hollandokkal.

Pubquizek, Karaoke-esték, társasjáték, nyelvtanulás (akár egymástól, akár a hollandoktól, basic szinten), utazások (Brüsszel, Párizs, Berlin, holland tulipánföldek), és heti rendszerességű programok: ilyen az International Tuesday, ami a nijmegeni Közgáz Szerdának felel meg, vagy a közös ebédek hétfőnként a “diákkápolnában”.

Hogy egy kicsit az árakról is szó essen: egy 3 napos párizsi út szállással, utazással, Louvre belépővel, egésznapos párizsi tömegközlekedés-használattal és egy tipikus párizsi étkezéssel 150 euró, meglátogatni egy nap a tulipánföldeket pedig 35 euró között mozog. A buli, társas, pubquiz, stb. ingyenes, néha pedig vacsorákat és filmvetítéseket is szerveznek, ezek ára 3-5 euró.

Egy biztos: mindegyik megéri.

You shall not pass!