Pécsi Tudományegyetem

Erasmus+Programme

 

 

Egyéb

Campus Mundi intézményi jóváhagyás

Képtalálat a következőre: „info”

 

Fontos tudnivalók:

  • gépelve kérjük kitölteni
  • minden megpályázott intézmény esetében külön jóváhagyás szükséges
  • 1. a hallgató elsőként kitölti az adatait, összefoglalja a pályázott tevékenységet és munkatervet készít
  • 2. a hallgató szaktanári ajánlást kér
  • 3. ha az első két pont hiánytalanul ki van töltve, alá van írva, utána kerül sor az intézményi jóváhagyásra
  • a PTE részéről az intézményi jóváhagyást a rektorhelyettes végzi
  • az intézményi jóváhagyáshoz a papírokat a Rektori Hivatala Külügyi Igazgatóságán kell leadni a 113-as irodában

Külföldi rövid tanulmányút szaktanári ajánlás formanyomtatványához kattints ide

Külföldi részképzés és szakmai gyakorlat intézményi jóváhagyás formanyomtatványához kattints ide

 

rovat: 

Izland, a tűz és jég világa

Bartók Márk a Radboud University-n tölti Erasmusát Nijmegenben, Hollandiában. Innen utazott el Izlandra, hogy megnézze élőben a Trónok Harca néhány helyszínét.

 

 

A Trónok Harca északi jeleneteinek egy részét Izlandon forgatják, a sorozat CGI-költségvetését emiatt pedig nem kell a tájra pazarolni - a sziget meseszép.

A hamar ellőtt hiányzási lehetőségek miatt nem töltöttem sok időt északon, de az a kevés annál tartalmasabban telt. Sokat segít, hogy a tavaszi és nyári utazások alkalmával rengeteg idő áll rendelkezésre, hiszen még hajnali 1-kor is világos volt, 4 óra után pedig már ismét felkelt a Nap. Úgyhogy, ha valaki esetleg autót bérelne, és keveset aludna, akkor Izland több természeti csodája is viszonylag rövid idő alatt felfedezhető, de valószínűleg az összes megismeréséhez egy élet sem volna elég (kiindulva abból, hogy csak vízesésből több mint ezer található az országban).

A városi élet nem túlságosan pezsgő, hiába a késői naplemente, az emberek többsége péntek este is a függöny mögé bújt. Azt azonban nem tudom elmondani, hogy a nappali élet milyen, ugyanis napközben Reykjavíkon kívül tartózkodtunk. A főváros egyébként könnyen besétálható, a kikötő, a környező hegyek és az óceán fölötti naplemente csodaszép, míg a belváros egy-két masszív templomot leszámítva átlagos, egy-két rész pedig a város üressége és a kisebb parkok miatt néha kísértetváros-érzetet kelt. Szóval: irány a természet, foglalj túrát!

          

 

 Több, különböző típusú kaland közül is válogathatunk: a mindenki által ismert, de eléggé drága Kék Lagúnát, megmászhatjuk a havas hegységeket gleccsereik mellett, kihajózhatunk megnézni a bálnákat, vagy megvizsgálhatjuk közelebbről az "átlag izlandi" természeti kincseket: a fekete homokú tengerpartot, a vízeséseket, vulkánokat, gleccsereket, gejzíreket.

Mi a déli-part túrát választottuk melybe a tengerpart, vízesések és egy gleccser tartozik. Maga a túra 11 óra hosszú, ami bár soknak tűnhet, legtöbbször úgy éreztük, hogy kevés az a 45-60 perc amit elidőzünk egy-egy állomásnál. Összességében azonban maximálisan elégedettek voltunk.

Jó tanács: váltó cipő, zokni, és egy szuperbiztos esőkabát jól jön, ha be akarsz állni egy vízesés alá (sőt, esetleg átgyalogolni alatta, és bemenni mögé!), de utána nem szeretnél megfázni. Mi ezt sajnos elfelejtettük.

Költségek, amikkel - minimum - kalkulálj:

- mi ketten, egy szobát béreltünk Airbnb-n két éjszakára, ami 142 euró volt.

- a repülőtérről a busz Reykjavíkba és vissza: 45 euró

- szendvicsalapanyagok vásárlása 2 főre túlélőkészletnek egy napra, mert egyetemisták vagyunk és spórolunk: 22 euró. (tudom, ez szubjektív)

- a túra: 82 euró. 

 

rovat: 

Erasmus+ fotópályázat

 Kapd el a pillanatot!


 

 

 

Olyan képeket várunk, melyek egyedi, látványos, személyes módon fejezik ki az Erasmus életérzést, tükrözik az Erasmus program értékeit, felvillantják az ösztöndíjnak köszönhető kaland-, karrierlehetőség vagy közösségi élmény pillanatait.

 

Fotóidat az alábbi kategóriákban nevezheted:

1.      Erasmus városom

2.      Erasmus selfie

3.      Erasmus feeling

4.      Erasmus gasztro

A jó felbontású, saját készítésű képeket az erasmus@pte.hu e-mail címre várjuk. Egy pályázó maximum 4 képpel nevezhet (kategóriánként 1 kép). A beküldött képek nevének tartalmaznia kell a pályázó nevét, a kép címét és a fotó helyszínét.

Beküldési határidő: 2018. április 13. (péntek)

A pályázó a pályamunka benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a fényképeit az Erasmus Iroda kiadványaiban, sajtóanyagaiban, kommunikációs felületein megjelentesse.

Eredményhirdetés: 2018. április 18. Az első három helyezett díjazásban részesül. A legjobb képekből kiállítást rendezünk, a képek felkerülnek a honlapunkra és felhasználjuk népszerűsítési kampányainkban.

 

rovat: 

Erasmus Ouluban

MEGHÍVÓ

 

a 2018. március 28-án, szerdán du. fél 6 órai klubestre

a Civil Közösségek Házába (Pécs, Szent István tér 17.)

ERASMUS OULUBAN –

avagy fél év a bicikli, kávé és a muminok hazájában

Merk Johanna, az ELTE biológia-földrajz tanárszakos hallgatója

az Erasmus mobilitás program keretében fél évet töltött Ouluban.

 

Érdekelte, hogyan élnek a finnek. Miért lettek a legboldogabb ország a világon?

 Erre és sok más kérdésre is igyekszik választ találni. De vigyázat!

Az előadás során szűnni nem akaró ,,odautazási vágy” veszélye állhat fenn!

                  

Az est házigazdája Fábián Zoltán, társaságunk tagja.

 Szeretettel várunk mindenkit!               

                                                                                             

rovat: 

PÁLYAKEZDŐKÉNT SZAKMAI TAPASZTALATTAL? NEM LEHETETLEN!

Te is találkoztál már olyan álláshirdetéssel, ahol szakmai gyakorlattal rendelkező pályakezdőket kerestek? Az elképzelés nem teljesen irreális, hiszen az egyetemi évek alatt is szerezhetsz munkatapasztalatot: gyakornokként. Ráadásul ezt külföldön is megteheted, így közben világot láthatsz, nyelvet tanulhatsz, és még ösztöndíjat is kaphatsz mindehhez.