Pécsi Tudományegyetem

Erasmus+Programme

 

 

Egyéb

PÁLYAKEZDŐKÉNT SZAKMAI TAPASZTALATTAL? NEM LEHETETLEN!

Te is találkoztál már olyan álláshirdetéssel, ahol szakmai gyakorlattal rendelkező pályakezdőket kerestek? Az elképzelés nem teljesen irreális, hiszen az egyetemi évek alatt is szerezhetsz munkatapasztalatot: gyakornokként. Ráadásul ezt külföldön is megteheted, így közben világot láthatsz, nyelvet tanulhatsz, és még ösztöndíjat is kaphatsz mindehhez.

Megéri külföldön tölteni a szakmai gyakorlatot?

Mindenképpen, hiszen a külföldön végzett szakmai gyakorlat pluszt is ad az álláskeresésnél. Az Európai Bizottság hatástanulmányaszerint gyorsabb előmenetelre számíthatnak, és már a munkába álláskor nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak azok a fiatalok, akik kipróbálták magukat egy külföldi cégnél, vállalkozásnál vagy szervezetnél.

 

Miért jobb ez, mintha itthon lennék gyakornok?

Sokat lehet belőle profitálni – mind szakmai téren, mind a személyiségfejlődés, a nyelvtudás és a kapcsolatok tekintetében. Az elhelyezkedésnél fontos szempont, hogy belekóstoltál egy másik országban működő cég vagy intézmény életébe, megismerted az ottani munkahelyi kultúrát, és önállóan boldogultál idegen környezetben. Nem mellesleg, óriási kalandban lehet részed, és még ösztöndíjat is kaphatsz a szakmai gyakorlat idejére!

 

Hogy lehet fogadóhelyet keresni?

Kérj segítséget az oktatóidtól vagy a külügyi iroda munkatársaitól, hiszen már létező nemzetközi projektekből, korábbi együttműködésekből lehetnek kapcsolataik olyan vállalatokkal vagy szervezetekkel, amelyek szívesen fogadnak gyakornokokat. De közvetlenül is megkeresheted azokat a cégeket vagy kutatóintézeteket, amelyek a te szakterületeden vagy érdeklődési területeden tevékenykednek bárhol a világban. Sokat segíthetnek az online gyakornokkereső adatbázisok is.

 

Csak a kötelező szakmai gyakorlatot lehet ezzel kiváltani?

Nem, szakmai gyakorlati ösztöndíjra azok a felsőoktatási hallgatók is jelentkezhetnek, akik szeretnének munkatapasztalatot szerezni a szakterületükön, speciális témák iránt érdeklődnek, vagy akár önkéntesként dolgoznának egy külföldi szervezetnél. A korábbi Campus Mundi ösztöndíjasok között például volt már, aki a robotsebészettel ismerkedett egy amerikai magánkórházban, más a papagájok fajfenntartásával foglalkozó civil szervezetnél segédkezett Peruban, és volt, aki pszichológusként egy online játékfejlesztő startupnál volt gyakornok Németországban.

 

Ha március 30-ig pályázol Campus Mundi szakmai gyakorlatra, nyáron már utazhatsz is! A program havi 200-350 ezer forint ösztöndíjjal támogatja a nemzetközi tapasztalatszerzésedet. További információ a www.campusmundi.hu honlapon és a Campus Mundi Facebook oldalon található.

rovat: 

Tanulj ösztöndíjjal Japánban - 2018 Mizuta Scholarship Program

A Josai University és a Josai International University a PTE hallgatói számára is elérhetővé teszi ösztöndíjprogramját. A program keretében a hallgatók tandíjmentességet élveznek, ingyenes szállást, repülőjegyet, és nagy összegű havi ösztöndíjat kapnak.

rovat: 

Jól akarsz keresni? Tanulj külföldön ösztöndíjjal!

Akár a magyar átlagbér kétszereséből is gazdálkodhatsz, ha kipróbálnád magad egy külföldi egyetemen. A Campus Mundi ösztöndíj a legtöbb költségedet fedezi, bárhol is tanulnál a világban egy-két szemeszter erejéig. Így még a szüleidtől sem kell pénzt kérned az utazás finanszírozásához.

Több mint amennyit itthon kapsz

Kevés egyetemista mondhatja el, hogy kijön az ösztöndíjából, és még kevesebben gondolnák, hogy ez külföldi tanulás esetén is lehetséges. Pedig a Campus Mundi programban a legalacsonyabb ösztöndíj is havi 200.000 Ft, Európán kívüli tanulmányok esetén pedig 350.000 Ft-tal számolhatsz havonta. Emellett továbbra is megkapod az itthoni tanulmányi ösztöndíjat, szociális támogatást és egyéb juttatásokat, sőt, bizonyos esetekben igényelhető útiköltség hozzájárulás, és rászoruló hallgatók havi 35.000 Ft kiegészítő támogatást is kaphatnak.

Több mint egy havi fizetés

Ez duplája a havi nettó 200.000 forintos átlagfizetésnek. A támogatás lehetővé teszi, hogy olyan országban se kelljen nélkülöznöd, ahol a magasabb életszínvonal miatt a hétköznapi kiadásokra jóval többet kell költeni, mint itthon. Ugyanúgy élvezheted az egyetemista létet, mint eddig, csak bonsai-ok, pálmafák, hófödte hegycsúcsok vesznek majd körül, vagy épp az óceán partján írhatod a beadandódat. Számolj és pályázz most – www.scholarship.hu!

Több mint egy külföldi szemeszter

Néhány hónap alatt belekóstolhatsz egy másik ország életébe, kultúrájába és mindennapjaiba. A kinti egyetem teljes jogú hallgatójaként a különböző diákkedvezmények téged is megilletnek. Ha az átlagosnál magasabbak az igényeid, vagy nem tudod ügyesen beosztani a pénzedet, helyi diákokra vonatkozó szabályok szerint munkát is vállalhatsz, illetve a Diákhitel is rendelkezésedre áll.

Ha kíváncsi vagy, milyen élményekkel tértek haza mások, vagy hogyan spórolhatsz a külföldi ösztöndíjad alatt, látogass el az ösztöndíjkereső.hu oldalra.

Több mint gondolnád

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy könnyebben találnak állást, és jobban is keresnek azok a fiatalok, akik részt vettek valamilyen nemzetközi ösztöndíjprogramban. A munkáltatók nagyra értékelik a külföldön megszerzett tudást és azokat a készségeket, amelyekre az idegen környezetben való helytálláshoz szükség van: az önállóságot, a nyitottságot, a kreativitást és a jó problémamegoldó készséget. Mindezt honorálják is: a Diplomás Pályakövetési Rendszer legutóbbi adatai szerint 15 százalékkal keresnek többet azok a fiatalok, akik az egyetemi éveik alatt külföldön is tanultak.

További információ a www.campusmundi.hu honlapon és a
Campus Mundi Facebook oldalon található.

 

A program az EFOP-3.4.2 kiemelt projekt „Campus Mundi
- felsőoktatási mobilitási és nemzetköziesítési program”
címen az Európai Unió és Magyarország Kormányának
támogatásával, az Európai Szociális Alap
társfinanszírozásával valósul meg
a Tempus Közalapítvány kezelésében.

 

 

rovat: 

Jelentkezés lépésről lépésre

Mostantól online adhatod le jelentkezésedet a külföldi ösztöndíjakra az https://outgoing.pte.hu/ felületen. Ebben a cikkben mutatjuk meg, hogy hogyan!

Ha még nem döntötted el, hogy hova utazz, akkor először ezt a cikket olvasd el, és keresd fel a kari koordinátorodat.

Ha megvan az uticél, jöhet a jelentkezés, aminek ide kattintva vághatsz neki.

Ha olyan helyre szeretnél menni szakmai gyakorlatra, ahol nincs a PTE-nek szerződése, akkor kattints ide.

Ha szerződött partnerhez szeretnél menni szakmai gyakorlatra vagy tanulmányi mobilitásra, akkor így tudsz jelentkezni:

A nyitólapon kattints a középső nagy kék "Keresés" gombra.

 

A következő oldalon válaszd ki a karodat:

 

 

Ezt követően a rendszer betölti az összes lehetséges úticélt. A középső keresősávba beírhatod az egyetem nevét, ahova menni szeretnél, alatta pedig további szűréseket állíthatsz a képzési szintednek, a mobilitás típusának, és az oktatás nyelvének megfelelően. Figyelem: ha osztatlan képzésben veszel részt, akkor a képzési szintet hagyd figyelmen kívül. Osztatlan képzésen részt vevő hallgatóként nyugodtan jelentkezhetsz BA és MA szintű mobilitásra is. Ha beállítottad a szűrésedet, akkor kattints az alső kék "Mobilitások keresése" gombra.

 

 

Ha elvégezted a keresést, a rendszer listázza neked az elérhető mobilitási helyeket az alább látható módon. Ahogy láthatod, külön szerepelnek a BA és MA szintű képzések, valamint a szakmai gyakorlatok. Az adott mobilitás képzési szintje (BA, MA, PhD) alatt találod a tématerületet (itt például: Medicine). Erre is fontos lehet odafigyelni, mert lehet, hogy a karodnak ugyanazzal az egyetemmel több tématerületre is van szerződésre. Ha megbizonyosodtál arról, hogy megtaláltad a neked tetsző egyetemet és tématerületet, akkor kattints a "Jelentkezz most!" gombra. Ügyelj arra, hogy a megfelelő gombra kattints aszerint, hogy csak egy szemeszterre szeretnél utazni (felső gomb) vagy egész tanévre (alsó gomb). 

Figyelem! Az ÁOK-GYTK hallgatói, amennyiben nyári szakmai gyakorlatot akarnak végezni, akkor a felső (őszi) gombra kattintsanak. A jelentkezési lap kitöltése során meg tudjátok majd adni, hogy pontosan melyik hónapokat szeretnétek kint tölteni.

 

Ha rákattintunk a "Jelentkezz most!" gombra akkor az alábbi felület fogad minket. Itt az alsó széles "Regisztráció" gombbal lehet továbbjutni.

 

 

A regisztráció során alapvető adatokat kell megadnotok, majd a lap alján a "Bejelentkezés és folytatás" gombra kattintsatok. Figyelem! Az "I have a reference code" kérdés a kiutazó hallgatókra nem vonatkozik.

 

 

A következő oldalon megkapjátok az egyedi azonosítótokat, amivel a jovőben be tudtok majd lépni. Erről e-mailt is kaptok arra az e-mail címre, amit az előző oldalon megadtatok. Leírnotok nem kötelező, de azért nem árt, ha valahol megvan :) Mehetünk tovább: "Leírtam, folytathatjuk".

 

 

Az alábbi felületen már a jelentkezési laphoz juttok el. Ha több helyre is szeretnétek jelentkezni, akkor a középső "További választások hozzáadása" gombra kattintva tudtok visszajutni arra a felületre, ahol a pályázható helyek között kereshettek. 

A pályázat véglegesítéséhez a jelentkezési lap különböző fejezeteit kell kitölteni, amiket középen bal oldal találtok (Profil, Kapcsolat, Mobilitás, stb.). Ha kitöltöttetek mindent, és feltöltöttétek az összes szükséges dokumentumot, akkor leadhatjátok a pályázatot a "Benyújtás" gombra kattintva. Figyelem: A legalsó, "Tennivalók" fülre kattintva láthatjátok, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell feltöltenetek a "Dokumentumok" fülhöz.

 

 

A pályázat sikeres leadását követően e-mailben kapsz majd további információkat a pályázatod sorsáról. Ha a pályázás során bármilyen nehézségbe ütköznél, vagy kérdésed lenne, akkor keress minket bátran az erasmus@pte.hu e-mail címen. 

rovat: 

Pályázat ausztriai ösztöndíjak elnyerésére, PhD hallgatók, oktatók és kutatók részére

Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány pályázati felhívása ausztriai ösztöndíjas tartózkodásra.

A pályázat keretében az alábbi ösztöndíjak elnyerésére van lehetőség
– rövid (3 napos) felsőoktatásban oktató, kutatói ösztöndíjak
– felsőoktatás oktatói, kutatói 1 hónapos ösztöndíjak
– szemeszter-ösztöndíjak PhD-hallgatók részére
– nyári német nyelvtanfolyam Ausztriában (Salzburgban) PhD hallgatóknak m
 
A pályázók köre: magányszemélyek

Pályázati lehetőségek és határidők
– rövid (3 napos) felsőoktatásban oktató, kutatói ösztöndíjakra: 2018-ban folyamatosan
– felsőoktatás oktatói, kutatói 1 hónapos ösztöndíjaira: 2018. március 15., május 15., október 30., december 15.
– szemeszter-ösztöndíjak PhD-hallgatók részére: 2018. március 15., október 30.
– nyári német nyelvtanfolyam Ausztriában (Salzburgban) PhD-hallgatóknak (bölcsész szakirány kivételével): 2018. március 15.

További információ:
Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány Titkársága
Telefon: +36 1 266-7474
E-mail: omaa@omaa.hu

Pályázat
http://omaa.hu/hu/stipendien-nach-osterreich/


rovat: 

Erasmus+ hallgatói szakmai gyakorlatos pályázati felhívások a 2018/19-es tanévre

Erasmus+ hallgatói tanulmányi pályázati felhívások a 2018/19-es tanévre

Campus Mundi szaktanári ajánlás és intézményi jóváhagyás

Fontos tudnivalók:

  • gépelve kérjük kitölteni
  • minden megpályázott intézmény esetében külön jóváhagyás szükséges
  • 1. a hallgató elsőként kitölti az adatait, összefoglalja a pályázott tevékenységet és munkatervet készít
  • 2. a hallgató szaktanári ajánlást kér
  • 3. ha az első két pont hiánytalanul ki van töltve, alá van írva, utána kerül sor az intézményi jóváhagyásra
  • a PTE részéről az intézményi jóváhagyást Dr. Zeller Gyula rektorhelyettes végzi
  • az intézményi jóváhagyáshoz a papírokat a Rektori Hivatala Külügyi Igazgatóságán kell leadni a 113-as irodában

Külföldi rövid tanulmányút szaktanári ajánlás formanyomtatványához kattints ide

Külföldi részképzés és szakmai gyakorlat intézményi jóváhagyás formanyomtatványához kattints ide

 

rovat: 

MEDfOR Mediterranean forestry and natural resources management

MEDfOR is an International Erasmus Mundus Master Programme in the Field of Forestry. It focus on the Management of Mediterranean Forests in its multiple areas: economic, social and ecological. It requires the completion of 120 credits (ECTS) over two years in a Consortium of Universities. This corresponds to 4 semes-ters of coursework, being one to prepare the thesis.

 

ADMISSION CRITERIA
The MEDfOR Master Course is open to candidates from all over the world:
You need:
- A good first university degree, on the field of economics or sciences finished until June 2018,
- High Proficiency in English

Further Information
www.medfor.eu
Erasmus Mundus Coordinator:
Prof. José Borges. joseborges@isa.ulisboa.pt
Erasmus Mundus Secretariat:
Catarina Tavares—ctavares@isa.ulisboa.pt

rovat: 

A Természettudományi Kar Erasmus+ szerződései

Tématerület Ország Intézmény neve Intézményi koordinátor e-mail Térkép Honlap
Testnevelés és sporttudomány Austria Karl-Franzens Universität Graz Diana Afrashteh
Kémia Austria Karl-Franzens Universität Graz Diana Afrashteh
Testnevelés és sporttudomány Austria FHS KUFSTEIN TIROL BILDUNGS GMBH Mag. Noureddine RAFILI

Földtudomány/GIS Austria Universitaet Salzburg Sylvia Humer
Testnevelés és sporttudomány Bulgaria National Sports Academy “Vasil Levski” Prof. Tatiana Iancheva, DsC
Testnevelés és sporttudomány Ciprus University of Central Lancashire, Cyprus (UCLan Cyprus) Prof. Melinda Tan, Rector
Informatika Czech Republic Masaryk University Brno Pavla Štefanská 
Biológia, biokémia Czech Republic Masaryk University Brno Pavla Štefanská 
Biológia Czech Republic University of South Bohemia Vera Filipová  
Környezettan Czech Republic University of South Bohemia Vera Filipová  
Testnevelés és sporttudomány Czech Republic Palacky University Olomouc Yvona Vyhnánková
Földrajz Czech Republic University of West Bohemia Jana Ovsjannikova
Földrajz Czech Republic Charles University in Prague Dagmar Chalupova
Földrajz Germany Universität Bayreuth Michael Schneider
Idegenforgalom, turizmus Germany Katholische Universität
Eichstätt-Ingolstadt
Dr. Martin Groos
Biológia Germany Friedrich-Alexander-Universitat
Erlangen-Nurnberg   
Maija Hocke
Testnevelés és sporttudomány Germany Universität Heidelberg Mrs Alexandra Braye
Meteorológia (Földtudomány/Fizika) Germany Johannes Gutenberg
Universität Mainz
Dr. Birgit Weiss
Földrajz Germany Johannes Gutenberg
Universität Mainz
Dr. Birgit Weiss
Földrajz Germany Philipps Universität Marburg Christina Bohle
Biológia, biokémia Germany Universität Regensburg Maria Grotz
Földrajz Germany Universität Trier Birgit Roser
Testnevelés és sporttudomány Spain Universidad de Alicante Prof. Antonio Galiano
Testnevelés és sporttudomány Spain UNIVERSITAT DE BARCELONA Prof. Jordi Solá i Grancha
Földrajz, történelem Spain Universidad de Cádiz Regina Stork
Testnevelés és sporttudomány Spain Universidad de Castilla-La Mancha Daniel Juárez Santos-García
Társadalomtudományok Spain Universidad de Granada Dorothy Kelly
Testnevelés és sporttudomány Spain Universidad de La Coruna Prof. Begona Crespo
Testnevelés és sporttudomány Spain UNIVERSIDAD DE LEÓN José Luis Chamosa González    
Biológia, biotechnológia Spain Universidad de Salamanca Beatriz Santos Romero 
Kémia Spain Universitat Rovira I Virgili Mar Figueras Moreno
Kémia Spain Universidad de la Laguna Rodrigo Trujillo González
Földrajz Spain Universidad de Valladolid Luis A. Santos Dominguez
Földrajz France Université Michel de
Montaigne Bordeaux 3
Patricia Budo
Földrajz, történelem France Universite de Bourgogne Clara Gil-Fernandez
Földrajz France Université D'Orleans Angelique Duval
Földrajz France Université Paris Ouest- Nanterre- La Défense Julia Esline 
Kémia Croatia Polytechnic of Medimurje in Cakovec Ivana Bujan
Testnevelés és sporttudomány Croatia University of Split Ana Ćosić
Testnevelés és sporttudomány Italy University of Cagliari Anna Maria Aloi  
Botanika Italy Universitá Degli Studi di Camerino Dr. Claudio Pettinari
Testnevelés és sporttudomány Italy Universitá Degli Studi Del Molise Claudio Massimo
Testnevelés és sporttudomány Italy Universitá degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale Prof. Franco De Vivo   
Földrajz Italy Universitá Degli Studi di Catania Andrea Rapisarda
Kémia Italy Universitá Degli Studi
di Sassari
Antonfranco Temussi
Testnevelés és sporttudomány Lithuania Lithuanian Sports University  Tomas Kukenys
Földrajz Latvia University of Latvia Alina Grzhibovska
Testnevelés és sporttudomány Latvia LATVIAN ACADEMY OF SPORT EDUCATION (LASE) Uldis Švinks
Testnevelés és sporttudomány Macedónia SS Cyril and Methodius University Dr Meri Cvetkovska
Testnevelés és sporttudomány Málta University of Malta Ms. Stefania Agius Fabri
Földrajz Holland Rijksuniversiteit Groningen Regine J. van Groningen 
Biológia Portugal Universidade de Coimbra Colégio de São Jerónimo
Kémia Portugal Universidade de Coimbra Colégio de São Jerónimo
Testnevelés és sporttudomány Portugal Universidade de Coimbra Colégio de São Jerónimo
Testnevelés és sporttudomány Portugal University of Porto Bárbara Costa 
Testnevelés és sporttudomány Portugal Universidade de Trasos
Montes e Alto Douro, Vilareal
Prof. Doutor António Silva
Földrajz Poland Jagiellonian University in Krakow Marta Ganobis-Bednarska 
Biológia Poland University of Lodz Prof. Eleonora Bielawska-Batorowicz
Turizmus Poland University of Lodz Prof. Eleonora Bielawska-Batorowicz
Földrajz Poland University of Lodz Prof. Eleonora Bielawska-Batorowicz
Földrajz és turizmus Poland Nicolaus Copernicus University of Torun Ewa Debrowska Rybicka
Földrajz Poland University of Warsaw Ms. Sylwia Salamon
Turizmus Poland Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Pilsudskiego w Warszawie Tomasz Skiba,  M.A. 
Testnevelés és sporttudomány Poland Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Pilsudskiego w Warszawie Tomasz Skiba,  M.A.   
Testnevelés és sporttudomány Poland Akademia Wychowania Fizycznego we Wroclawiu Zofia Ignasiak
Testnevelés és sporttudomány Romania "Transilvania" University of Brasov Lache Simona
Kémia Romania Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca Ramona Onciu
Testnevelés és sporttudomány Romania Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca Ramona Onciu
Matematika és/vagy informatika Romania Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca Ramona Onciu
Természettudomány Romania Universitatea Sapientia Cluj-Napoca Zsuzsanna Borbáth
Földtudomány Sweden University of Gotenburg Johan Ahlgren
Testnevelés és sporttudomány Finland Lapland University of Applied Sciences Mari Putaansuu
Matematika és statisztika, IT Slovenia University of Primorska Petra Zidar
Informatika Slovenia University of Ljubljana Katja Cerjak
Földrajz Slovenia University of Maribor Uroš Kline
Testnevelés és sporttudomány Slovakia  Constantine the Philosopher
University in Nitra
Ing. Katarína Butorová, PhD.
Földrajz és turizmus Slovakia  Constantine the Philosopher
University in Nitra
Ing. Katarína Butorová, PhD.
Kertészet Slovakia  Slovak University of Agriculture in Nitra prof. Anna Bandlerová
Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) Slovakia  University of Zilina Prof.Jozef Ristvej, PhD.
Testnevelés és sporttudomány Turkey Ankara University Prof.Dr.Sibel SÜZEN
Testnevelés és sporttudomány Turkey Akdeniz University Dilek H. AYBAR
Testnevelés és sporttudomány Turkey Adnan Menderes University Zeynep CETIN
Testnevelés és sporttudomány Turkey Hitit University Dr. Gökçe MEREY
Testnevelés és sporttudomány Turkey Pamukkale University Prof. Dr. Selcuk Toprak
Testnevelés és sporttudomány Turkey Dokuz Eylül University Prof. Dr. M. Banu Durukan
Természettudományok, földrajz Turkey Selcuk University Assoc. Prof. Dr. Fuat Boyacioglu
Biológia, fizika, kémia, matematika Turkey Dumlupinar University Zeyned Duran Karaöz
Földrajz, biológia Turkey Usak University Seydi Aktug
Testnevelés és sporttudomány United Kingdom University of Sunderland  
Biológia, környezetvédelmi tanulmányok United Kingdom University of Wolverhampton Dominique Nield

 

 

rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egyéb csatornájára
You shall not pass!